Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟ ΡΕΣΤΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ
ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ
ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΕΣΤΑ
(ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΧΙΟΥ )
ΚΥΡΙΑΚΗ 13ΗΜΑΙΟΥ 2012
ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 13Η ΜΑΙΟΥ 2012 ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ Η ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΣΤΑ ,ΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟ ΤΟΠΟ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΧΙΟΥ .
Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΟΡΘΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΑΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ 7ΗΠΡΩΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ .
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΤΣΙΚΟΠΙΛΑΦΟ .
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΟΡΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΕ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ .
ΕΚ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΙΕΡΕΥΣ

       Τον ενοριακό μας ιερό ναό ποιμαίνει με ζήλο Κυρίου ,αφοσίωση στην παράδοση και τα τοπικά ήθη και έθιμα ο πρωτοπρεσβύτερος π.Αντώνιος Τσουκαλάς ,καλλίφωνος λειτουργός του Υψίστου .  

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑΟΥ

    Ο Αντώνιος Χαροκόπος στην ιστορία του Βροντάδου αναφέρει ότι η Παναγία η Μούτσαινα τον προηγούμενο αιώνα ανήκε στους πλοιάρχους του ,αλλά επειδή υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω του καταστροφικού σεισμού της 23ης Ιουλίου 1949 κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκε εκ βάθρων με δαπάνες των παιδιών του Ιωάννη , Λουκά και Σταματίου Φαφαλιού στη μνήμη των γονέων τους .
    Στο 1840 περίπου, λόγω της μεγάλης τρικυμίας, στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την τοποθεσία όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Μούτσαινας, το κτιριακό συγκρότημα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Δημαρχείο Ομηρούπολης, ναυάγησε ιστιοφόρο του οποίου χάθηκε το πλήρωμα και διασώθηκε μόνο ένας μικρός μούτσος, ο οποίος έφερε μαζί του μικρό εικόνισμα που παρίστανε την Παναγία.
    Έ
τσι λοιπόν εκείνη την εποχή, με ενέργειες του Χιωτοσυριανού καπετάν Παπά και άλλων Χιωτών καπεταναίων, κτίσθηκε, στο πλησιέστερο μέρος του ναυαγίου, εκκλησία την οποία ονόμασαν Παναγία Μούτσαινα - από τον διασωθέντα με το εικόνισμα μούτσο - ή Ναυτίλη, ως προστάτιδα των ναυτικών.
      Μ
ε το σεισμό του 1881 η εκκλησία αυτή καταστράφηκε μερικώς και επισκευάστηκε με δαπάνες των ενοριτών.
       Ο σημερινός ναός κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε ο παλαιός.
AΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ